Zapojení ZŠ s RVIVT Teplice do projektu Bádáš, bádám, bádáme všichni

Environmentální výchova
Škola

Cílem činnosti centra je koordinace akcí ekologické výchovy ve školách v Ústeckém kraji, další vzdělávání pedagogů v oblasti ekologické výchovy a zapojení široké veřejnosti do těchto aktivit.

Projekt Bádáš, bádám, bádáme všichni je podpořený Státním fondem životního prostředí ČR a proto je poskytován školám zdarma. Cílem projektu je prostřednictvím dlouhodobě realizované environmentální výchovy přivést děti do přírody a vzbudit v nich zájem o přírodu, o své okolí, pochopit vztahy a souvislosti.

Součástí projektu jsou 4 moduly a pro 1. a 2. roč. 1. stupně ZŠ je určený modul LES: Není les jako les, do kterého jsme zapojili třídu 1. A. Děti se na konci února zúčastnily prvního setkání, které bylo věnováno stromům v lese. Prostřednictvím různých aktivit se seznámily s lesem jako přírodním společenstvem – s druhy lesa, druhy a názvy stromů. Druhý projektový den byl zaměřený na lesní zvířata a změny v lese v různých ročních obdobích. Tématem třetího setkání bylo chování v lese, ochrana lesa, co les ohrožuje a co mu škodí. Poslední setkání bylo zaměřeno na funkce lesa a jeho význam nejen pro přírodu, ale také pro člověka.

V průběhu projektových dnů lektorka střídala různé formy a metody výuky tak, aby byla témata prezentována dětem zajímavě, názorně a aby se mohly aktivně zapojit. Každé setkání obsahovalo bádání, poznávací aktivity, hry, úkoly, nové informace, tvoření a pracovní list na dané téma. V závěru obdržely děti za účast a aktivní zapojení do projektu osvědčení a odměnu.

Poděkování patří Schole Humanitas za realizaci projektu a podporu environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na základních školách v Ústeckém kraji.

Mgr. Marcela Prokůpková

ředitelka ZŠ s RVIVT, Teplice, Plynárenská 2953