Základní informace o organizaci školního stravování
Školním stravováním se rozumí stravovací služby pro děti, žáky, studenty.
Školní stravování se řídí výživovými normami. Každá škola musí plnit tzv. spotřební koš stanovených jednotlivých potravin. V případě, že k tomu škola má podmínky, může žákovi na doporučení lékaře připravovat dietní stravu. Nelze dítěti připravovat stravu na základě jeho vyznání.
Škola vydává na následující týden jídelníček, ten visí na volně přístupném místě. U jednotlivých jídel jsou uvedeny čísla (alergeny).
Ve školní jídelně se rozumí hlavním jídlem – oběd
doplňkovým jídlem – snídaně, svačina, přesnídávka
Obědem se rozumí: polévka nebo předkrm, hlavní chod, nápoj a případně doplněk (salát,
dezert, ovoce).
Dítě v mateřské škole má právo odebrat za úplatu:
Celodenní provoz – svačina, oběd, přesnídávka
Polodenní provoz – svačina oběd nebo oběd a přesnídávka
Internátní provoz – hlavní chod, doplňková jídla a večeře
Žák základní školy a nezletilý žák střední školy a konzervatoře má právo denně odebrat za úplatu: oběd
Zletilému žákovi střední školy, konzervatoře a studentovi vyšší odborné školy lze poskytovat školní stravování v rozsahu: oběd
Úplata za školní stravování je určena výší finančního normativu, který je stanoven dle jednotlivých věkových kategorií – zákonný zástupce nebo zletilý žák uhradí hodnotu potravin, stát uhradí věcnou režii a mzdový normativ.